Erfgoeddag 2023

Erfgoeddag 2023 wordt Beestig!

Op zondag 23 april 2023 vieren we Erfgoeddag rond het thema ‘dieren’! Heemkundige Kring Adriaen Ghys nodigt je graag uit om kennis te komen maken met een boeiende traditie: de vinkenzetting!

Deze zangwedstrijden met vinken bestaan al zeker sinds het einde van de zestiende eeuw. De Heidezangers heten je van harte welkom om, na een korte toelichting, te komen kijken en vooral luisteren naar hoe deze eeuwenoude traditie verloopt.
Kom jij meegenieten? We verzamelen op zondag 23 april 2023 om 9.15 uur op de parking van De Moer, Sint Jozefstraat 45 te Vosselaar. Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig. De vinkenzetting duurt tot 10.00 uur.

Kleurwedstrijd

In de weken voor Erfgoeddag dagen wij de kinderen van Vosselaar uit om onze kleurplaat van de vink prachtig in te kleuren. Uit alle prenten die op 23 april tussen 9.15 en 10.00 uur worden ingeleverd bij de vinkenzetting worden 6 winnaars gekozen en beloond met een exclusieve vinkenverrassing! Het wedstrijdreglement vind je op de kleurplaat. Haal je exemplaar op in De Moer of print ze zelf en klik op onderstaande kleurplaat om ze te downloaden:

Erfgoedweek voor scholen

Sinds 2022 wordt er aan Erfgoeddag ook een Erfgoedweek voor scholen gekoppeld. Voor deze gelegenheid doet Adriaen Ghys de 3 Vosselaarse kleuterscholen puzzels cadeau met hierop markante erfgoedplekken uit ons dorp.

Méér beestige erfgoedactiviteiten in Vosselaar

Ook de Vosselaarse Cultuurdienst zet enkele activiteiten op poten voor Erfgoeddag.

  • Op vrijdagavond 21 april is het Vleermuizenavond op domein het Hof! Natuurpuntgids Joeri Cortens, bekend van radio en tv, laat je ontdekken hoe deze mysterieuze diertjes leven op een bijzondere erfgoedplek. - info en inschrijven vanaf 27 maart via www.vosselaar.be
     
  • Op zondagvoormiddag 23 april kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar én hun mama of papa op een speelse en artistieke manier het beschermd erfgoedlandschap van de Konijnenberg gaan beleven. - info en inschrijven vanaf 27 maart via www.vosselaar.be
     
  • Voor de Erfgoedweek trakteert de Cultuurdienst de lagere scholen van Vosselaar op een roofvogelshow die de kinderen toont hoe er vroeger met roofvogels gejaagd werd. (Deze demonstratie is enkel toegankelijk voor de scholen.)
     

Nog meer gratis activiteiten vind je op www.erfgoeddagkempen.be